Лайфхак. Як дістатися з Одеси до Кракова

Чимало наших клієнтів виставляли в соцмережах фото із листівками Just So, перебуваючи при цьому за кордоном. Частина нашої команди, нарешті, теж знайшла час, щоб вирушити у невеличку поїздку.

У зв’язку з тим, що Україна отримала безвізовий режим із країнами ЄС, багато українців вважають за необхідне на власному досвіді перевірити, як це працює. Польща стала однією з тих держав, куди українці купують квитки найактивніше. Сподіваємося, що наша стаття буде для вас корисною.

Який транспорт обрати?

Літак

Прямого рейсу до Кракова немає ані з Одеси, ані навіть з Києва. Треба буде летіти до Варшави, а звідти – безпосередньо до Кракова. Такий варіант нам не підходив, тому його розглядати не будемо.

Автобус

З Одеси до Кракова можна дістатися автобусом. Цей спосіб для найвитриваліших, бо вам доведеться провести в дорозі мінімум добу, а якщо із пересадками, то всі півтори. Вартість квитків – від 800 до 1600 грн. Детальніше про автобусні рейси на https://busfor.ua.

Потяг

Ми обрали саме цей спосіб, тому й розповімо про нього докладніше.

Україна все більше розширює можливості для прямого транспортного сполучення із іншими країнами. Одним з перших приємних нововведень став потяг Інтерсіті+ №705 Київ-Львів-Перемишль.

Нами було вирішено сісти на цей потяг у Львові. До Міста Лева ми діставалися теж поїздом. З Одеси туди іноді відправляється до чотирьох потягів в день, але частіше один-два. Деякі мають у Львові кінцеву зупинку, а деякі – лише проміжну. Придбати квитки можна як безпосередньо на вокзалі, так і через сайт Укрзалізниці http://booking.uz.gov.ua.

Зі Львова до Кракова можна доїхати на автобусі (вартість квитка 350-650 грн, час в дорозі – 6-10 годин), але ми все ж таки хотіли випробувати можливості потяга Київ-Перемишль. Він робить зупинку у Львові о 12:05 і поновлює рух о 12:17. Якщо ви прибуваєте до Львова потягом з Одеси, то у вас ще буде дві години на те, щоб поснідати та збадьоритися після нічного переїзду.

Поїзд Київ-Львів-Перемишль відправляється в обидва напрямки кожного дня.

На даний момент придбати квитки можна лише у міжнародних касах вокзалу, але керівництво Укрзалізниці обіцяє найближчим часом надати можливість купувати квитки і через інтернет. Хтось каже, що при оформленні потрібно мати з собою закордонний паспорт, але в нашому випадку достатньо було звичайного паспорту громадянина України.

Інтерсіті+ передбачає два класи вагонів: ціна квитка у вагон першого класу становить приблизно 235 грн (574 грн з Києва), у вагон другого класу — приблизно 172 грн (406 грн з Києва). Ціна прив’язана до курсу євро, тому може незначно відрізнятися від тієї, що вказана в цій статті.

Салон потягу має достатньо зручні сидіння, підставки для ніг, висувні столики, розетки. На wi-fi ми вам особливо сподіватися не рекомендуємо, бо при доступному підключенні його швидкість не дає можливості нормально відкрити навіть сторінки із текстовими новинами. Хоча, можливо, нам просто не пощастило. Обидва рази.

Важлива перевага потягу Інтерсіті+ — це те, що вам не потрібно буде декілька годин чекати на проходження митного контролю. Для цього відбувається дві зупинки (по одній на території кожної з країн), приблизно по 15 хвилин. Основна частина перевірки буде проходити під час руху потягу.

Якщо ви їдете без візи, вам треба мати біометричний закордонний паспорт та достатню суму грошей на платіжній картці або готівкою (на даний момент ця сума складає 24 євро в розрахунку на один день перебування в Польщі). Додатково не буде зайвим мати страховку для виїзду за кордон, зворотні квитки та підтвердження з готелю про те, що ви будете там проживати. Відверто скажемо, у нас не запитували навіть про мету візиту: тільки попросили пред’явити паспорт та запитали, яка сума грошей із собою. Проте це не означає, що так просто буде з кожним туристом.

З собою у нас були дві великі сумки, але митники вибірково подивилися на предмет заборонених речей лише одну. До речі, в Польщу взагалі заборонено ввезення продуктів тваринного походження — м’яса, сиру, молока. Пам’ятайте про це та ознайомтеся із митними правилами детальніше: http://www.life-in-travel.com.ua/polsa/vizovye-voprosy/tamozennye-pravila-polsi.

З Перемишля (чи Пшемисля) до Кракова ми також їхали потягом. Щоб не було несподіванок, ми купили квитки ще перебуваючи в Україні. Це можна зробити на сайті https://www.intercity.pl. Вартість одного квитка — 44 PLN. На сторінці оплати вам буде запропоновано обрати валюту: польський злотий чи українську гривню. Ми радимо сплачувати у польській валюті, щоб уникнути можливої подвійної конвертації.

Перший зручний для нас потяг відправлявся зі станції Przemyśl Główny о 14:44 (не забудьте перевести годинник на годину назад, згідно із польським часом). Цей Інтерсіті виявився схожим на той, яким ми їхали зі Львова. Кінцевою станцією цього потяга є місто Вроцлав, тому якщо ви їдете до Кракова, то не пропустить потрібну вам зупинку. Зробити це буде нескладно, бо у вагоні є електронне табло, яке показує маршрут прямування та наступні зупинки.

Не дивуйтеся, якщо вагон буде наповнюватися пасажирами, котрі стоять, бо на цей потяг продаються квитки не лише на місця для сидіння. Радимо наперед перевіряти, що саме написано у вашому квитку. Там ви зможете зустріти такі позначки: „OKNO” (місце біля вікна), „ŚRODEK” (по центру, якщо передбачено три крісла поруч), „KORYTARZ” (зі сторони коридору) або „PRZY STOLIKU” (за столиком) в залежності від того, купе це чи сидячий плацкарт.

З Перемишля до Кракова ми дісталися за 3,5 години.

Якщо казати про зворотній маршрут, то він був ідентичним. Спочатку потяг Краков-Перемишль. Тут у нас був купе вагон із сидячими місцями, по три з кожного боку. Потім за дві години пересадка на знайомий вже нам Інтерсіті+ Перемишль-Львів-Київ. 

Ну і далі — нічний потяг Львів-Одеса, який відправляється за дві години після прибуття у Львів поїзду Інтерсіті+.

Як ми пересвідчилися, безвіз працює! Перевіряйте особисто, використовуйте поради з нашої статті та не забувайте надсилати нам фото листівок Just So з ваших подорожей, які ми залюбки опублікуємо!

Залиште коментар