10 наших улюблених різдвяних та новорічних пісень

Наряджати ялинку чи нарізати тазик «Олів’є» в очікуванні нового року веселіше під новорічну та різдвяну музику. Пропонуємо підбірку наших улюблених пісень. Насправді, список міг би бути значно довшим, але ми його готували в ніч на 31 грудня, тож вирішили, що пора зупинитись, щоб потім не проспати Новий Рік.

Let it snow!

Цікаво, що хоча це, напевно, одна з перших пісень, яка спадає на думку, коли мова йде про Різдво та Новий рік, у самій пісні немає ані слова про Різдво, а написана вона була у Голівуді у період аномальної спеки у 1945 році, коли її автори – поет Семмі Кан та композитор Джулі Стайн – мріяли про прохолоду.

Щедрик

«Щедрик» – одна з найпопулярніших різдвяних мелодій у світі – насправді є обробкою української народної пісні українського композитора Миколи Леонтовича. Цікаво, що текст щедрівки відносять до дохристиянського періоду, коли Новий Рік святкували ранньою весною – саме у цей час в Україну поверталися ластівки.

У 1921 році «Щедрик» було вперше виконано у знаменитому Карнегі Холі в Нью-Йорку, після чого мелодія стала всесвітньо відомою. У 1936 році американець українського походження Петро Вільховський написав англійську (саме різдвяну) версію тексту «Carol of the Bells» («Колядка дзвонів»), яка й закріпилась в музичній культурі західних країн.

Christmas Is All Around

Хто дивився фільм «Реальна любов», який вже став класикою, звичайно пам’ятають старого, забутого усіма рок-співака Біллі Мака (у блискучому виконанні Білла Наї), якому вдалося обійти групу Blue, що була тоді на піці популярності, та зайняти перше місце у хіт-параді. А виграв він з переробленою піснею «Love Is All Around» рок-групи The Troggs. І нічого, що, як визнає сам Біллі Мак, слово «Christmas» занадто довге і не дуже вписується у рядок, завдяки харизматичному Наї пісня стала дуже популярною.

When The Child Is Born

До речі про Blue. Один з солістів гурту Лі Раян у 2005 році надзвичайно ніжно переспівав відому різдвяну пісню «When a child is born». У ній немає прямого свідчення про появу на світ саме Христа, але важливість, яка приділяється очікуванню народження однієї конкретної дитини наводить на думку про народження Ісуса.

The Christmas Song

Якщо ви полюбляєте класичне звучання пісень середини ХХ століття, то ця затишна композиція саме для вас. Вона також була написана під час спеки, коли її автори Мел Троме та Боб Уелс намагалися думати про «щось холодне, щоб охолодитися». Вперше пісня була записана тріо Нета Кінга Коула у 1946 році.

Have Yourslef a Merry Little Christmas

І ще трохи класики. Ця пісня стала найбільш популярною у виконанні Френка Сінатри. У 2007 році Американська спільнота композиторів, авторів та видавників назвала її третьою найбільш популярною різдвяною піснею за останні п’ять років. З того часу вже минуло (лячно подумати!) вже 11 років, але ми й досі залюбки її слухаємо на новорічні свята.

Wonderful Christmas Time

Ця пісня зараз звучить у кожному супермаркеті та кафе у виконанні Келлі Роуленд. Але написана вона була у 1979 році самим сером Полом Маккартні. Залишаємо тут обидва варіанти.

All I Want For Christmas Is You

У 1994 році Мерая Кері випустила альбом різдвяних пісень «Merry Christmas», а трек «All I Want for Christmas Is You» з цього альбому став однією з найвідоміших різдвяних пісень за всю історію музики.

Happy New Year

Як і більшість пісень шведського гурту ABBA, композиція «Happy New Year» стала світовим хітом. Робоча назва пісні була більш гумористичною – «Daddy Don’t Get Drunk on Christmas Day» («Татусю, не напивайся на Різдво»), але щось пішло не так, і кінцевий варіант тексту вийшов не таким радісним та святковим.

It’s Christmas

І, так би мовити, на закуску як завжди милі Modern Talking. Про цю пісню немає якихось особливих історій, вона просто нам дорога з дитинства :).

Залиште коментар