Французькі листівки XIX - XX ст. (18+)

Французькі листівки XIX-XX ст. (18+)

Протягом багатьох століть оголене жіноче тіло було об’єктом, який художники намагалися зобразити на полотні за допомогою пензлика і фарби чи масла. Та з розвитком фотографії жінки почали ще частіше виконувати роль оголених моделей.

У Франції продаж еротичних листівок був напівлегальною справою, влада з метою контролю зобов’язувала всіх фотографів проходити реєстрацію. І якщо в першій половині XIX віку еротичні листівки можна було придбати з-під поли у тютюнових кіосках чи пабах, то наприкінці сторіччя такі фотографії стали більш доступними. Їх називали “французькими листівками”.

Не дивлячись на те, що на зворотному боці такої листівки часто були рядки для написання адреси, їх все ж більше купували з метою поповнення колекції, аніж заради надсилання поштою. Велику популярність серед колекціонерів мали серії з 12 фотографій, де на першому фото модель була ще повністю одягнена, а на останньому, відповідно, повністю оголеною.

Серед найвідоміших фотографів були Жулиен Мандель, Луї Амадей Мант та Жан Ажелу.

Що стосується моделей, то спочатку вважалося, що ними виступали паризькі повії, але згодом з’ясувалося, що таким чином не проти були заробити і звичайні жінки з робітничого класу. Також на листівках можна було зустріти зображення місцевих актрис і співачок, таких як Мод д’Орбі, Кікі де Монпарнасс та Ніна Баркис.

Однією з найвідоміших моделей була Міс Фернанд. Ймовірно, вона була паризькою куртизанкою почату XX ст. Фернанд знімалася протягом багатьох років, і через листівки можна простежити, як змінювалося її тіло – від молодої дівчини до дорослої жінки. Колекціонери досі полюють за її знімками.

Джерело: Cosmopolitan

Залиште коментар